Bu Blogda Ara

26 Şubat 2014 Çarşamba

Dedalus/Debut Şiir Dizisi Hakkında Duyuru



İlk şiir kitapları güzeldir. İlk kitaplarını çıkaran şairlerin gözleri de. Dedalus Yayınları’nın sahibi Sedat Demir ben şiir kitabı basmak istiyorum dediğinde, 2012'de, inanamamıştım. Şairlerin ilk şiir kitaplarını basmak isterse eğer yardım edebileceğimi söylemiştim. Kendisi de günümüz şiirini pek takip etmediğini benim önereceğim şiir kitaplarıyla ilgileneceğini söylemişti. Bu şekilde bir dizi başlatmıştık, şairlerin ilk kitaplarının basıldığı Debut dizisi. 5 tane şairin kitabını bastık. Ben gönüllü editörlük yaptım. Korkulan olmadı ve kitaplar tükendi, korkulan olmadı ve yayınevi zarar etmedi. Geçtiğimiz aylarda ise Sedat Demir yorulduğunu beyan etti. Bırakalım o zaman dedik. İrtibat koptu. Fakat geçen hafta Dedalus Yayınları’nın 2. yıl kutlamalarına gittiğimde, basılan kataloga Debut dizisine 3 kitap daha eklendiğini gördüm. Sedat Demir birileriyle işbirliği yapıp beni devirmişti. Kendine yeni ve genç ve güzel ve paralı ve zengin ve sağlıklı bir editör mü bulmuştu? Beni ilgilendirmez. Şiir iyidir ve basılmalıdır ve desteklenmelidir. Ama konseptini benim belirlediğim bir dizi üzerinden beni ezerek basılması biraz çirkin olmuş. Bu anlamda yeni çıkacak kitaplarla herhangi bir ilgimin olmadığını, ücretsiz yapmış olduğum editörlük ve konsept/sanat tasarımı hizmeti için Fikri ve Sınai mahkemelerde telif davası açmayacağımı kamuoyuna saygılarımla arz ederim.

18 Şubat 2014 Salı

ilk şiir kitapları yazımın taslağı natamaya yetiştirmeye çalışıyorum


(evi filan kapattım kitaplar dağıldı, bazı kitaplar kaybolmuş olabilir, bu yazı yazılmayabilir, yazılırsa çok uzun bir yazı olacak, umarım tekrar yerleşik hayata geçer ve yazabilirim, yazmak istiyorum artık, siz de gaz verebilirsiniz, görüş bildirebilirsiniz, yazılar iyidir, 30 günümüz var, bu yayınladığım kısım birçok yerinden kesilmiş, bazı şeyleri buraya almadım, kestim)
 
2000’li yıllar şiirin nereye yöneldiği konusunda yapılan tartışmalar bağlamında renkli geçmişti. 2000-2010 yılları arasında şiir üzerine yapılan gerek dergi mecralı tartışmalar gerek sanal ortamda yapılan kavgalar şüphesiz şiirimizi bir mısra mesafesi kadar da olsa ileri taşımıştır. 2010’lu yıllara geldiğimizde ise bu tartışmaların, şiir üzerine düşünce yazılarının azaldığını görüyoruz. Peki, ne oldu? Şair, şiirle ilgili neden sustu? Günümüz şiirinden uzak ve akademisyenlerin ikinci yeni fetişizmi ilerleyen bir akademi, susmuş şairler hiç tat vermiyor. Bu suskunluğu bir nebze olsa bozmak, ortama çığlık veremesek bile ufak bir fısıltı vermek adına 2012-2013 yıllarında ilk kitaplarını yayımlayan on iki şairi seçtik. Şüphesiz bu yıllar arasında sadece bu 12 ilk kitap yayımlanmadı. Yayımlanan fakat elime geçmeyen, elime ulaşsa da kitaplığımda kaybolan kitaplar da var. Burada amacımız 12 şairi göğe yükseltmek ya da tenkit ederek yerin dibine batırmak değil. Amacımız günümüz şiirine ulaşmaya çalışan okura ya da ortamı anlamaya çalışan şaire, 12 şair üzerinden örnekler göstererek harita tutmak. Kitaplarını okuduğumuz şairler ve ilk kitaplarının isimleri şöyle:

Mehmet Molla, Mehmet Davut Özdal, Ekim 2011
Maaşsız, Mehmet Davut Özdal, Haziran 2013
Kemik Yasası, Emre Öztürk, Ocak 2012
Sistem Çöktü Misal Çok Yalnızım, İsmail Aslan, Eylül 2012
Büyük Şehir Kahve Molasında, Enes Özel, Ekim 2012
dünyanın en modern zebrası siyah beyaz, Davut Yücel, Kasım 2012
asdasd, Özgür Göreçki, Aralık 2012
Kırmızı Perfect, Rıdvan Gecü, Şubat 2013
İhtimal Cüce, Murat Çelik, Temmuz 2013
Sağcılık Şiirleri, Ufuk Akbal, Temmuz 2013
Tutukevleri Boyunca Ahizelerde Bırakılanlar, Kadir Yanaç, Temmuz 2013
İronika, Özgür Ballı, Ocak 2012
Aşağıdan Seveceğim Ülkeyi, İsahag Uygar Eskiciyan, Haziran 2013

Kuru Otlar Üstüne Üzerine

Yazarın notu: Okuyacağınız yazıda sürpriz bozacak bir yorum bulunmamaktadır. İnsanlar roman okumayı bıraktılar. Film ve dizi izlemeye deva...