Bu Blogda Ara

11 Mart 2015 Çarşamba

Şair Ak Parti'ye Düşmandır

Yağmurun bile karakter değiştirdiği, adeta salya gibi aktığı, karın mide bulandırdığı, futbolun bok koktuğu; insanın çürüdüğü, haysiyetsizleştiği, riyanın köpeği olduğu bir siyasi iktidar devrindeyiz. Tayyip diktatörlüğü ve hırsızlık, katillik, namussuzluk rejimi. Anadolu Ortodoks İslam’ı çökerken yanında İzmiryen Laikliği, Melami Tasavvufu, Şamanizmi, Endüstriyel Futbolu, Kahve Falcılığını aklıma gelmeyen ne var ne yoksa yanında götürdü. Modern Şiiri de etkiledi bu gidiş. Eskiden Vehhabi’ler (Hariciler/Selefiler) TECE’nin maaş verdiği imamın arkasından namaz kılınmaz deyip iş hanlarında, gizli mescitlerde namaz kılarlardı. Bazı sünniler de onları artislikle suçlardı. Vehhabiler “laik anayasa şirktir, dar-ül harpteyiz” deyip cumadan kaytarırdı. Bizimkiler bi bok anlamazdı. Sonra İslamcılar çeşitli desiselerle iktidar oldu, hutbede Halife Tayyip’e methiyeler düzüldü ve Emevi canlandı. Cuma’ya gitmez olduk. Cuma’ya gitmeye utanır olduk. Küçükken gizlice açık filmlerin oynatıldığı sinemalara girme duygusu ile Cumalara gidiyorduk çünkü. İlçe adliyelerinde çalışan Dünyevi memurlar 17-25 Aralık Operasyonlarına kadar paşa paşa cumaya gidiyorlarmış, başlarına bişi gelmesin, ekmeksiz kalmasınlar diye. 17-25 Aralık operasyonundan sonra “başlarım lan böyle işi” deyip terk etmişler. Gerçek bir seküler gibi davranmaya başlamışlar. Cuma Namazı çok önemli bir şeydir. Bunu atlamayın. Savcı arkadaşım, herhangi bir ilçeden bildiriyor. Kaymakamın değişimini not almış. İbretlik.

Sanatçının taraf olmama gibi bir seçeneği yoktur. 2013 Haziran’ından sonra elindeki sanat silahını ne için ateşleyeceksin? Havaya sıkma seçeneğin kalmadı artık. Ya çoğunluğun verdiği yetkiye dayanarak gücünü tahakküme harcayan, ezen, öldüren, çalan, talan eden, doğayı katleden iktidara ateş edeceksin ya da iktidarın kudretine istinat edip azınlığa, ezilene, hak ve adalet dışına çıkarılana saldıracaksın. Bunu izleme şansın yok. Bunun Müslümanlıkla da bir ilgisi kalmadı zannediyorum. Fakat son günlerde öyle şeyler görüyoruz ki aman ya rabbi aman ya Allah düşündükçe teessüfüm artıyor. Gezi zamanı, Tayyip lehine bildiri imzalayanlar ile gezi isyancıları aynı sanat ve edebiyat dergilerinde yer alabiliyor, aynı şiir festivallerinde yan yana gözükebiliyorlar. Bunların kim olduğu bellidir. Bu ön bilgilerden sonra asıl meseleye yaklaşmak gerekir. Hayat ve siyaset alanında bizi ayrıştıran iktidar, azınlık, minörlük gibi kavramlar sanat sahasında nasıl tebarüz eder?

2 Mart 2015 Pazartesi

Cemil Bozkuş İntiharı

Kuru Otlar Üstüne Üzerine

Yazarın notu: Okuyacağınız yazıda sürpriz bozacak bir yorum bulunmamaktadır. İnsanlar roman okumayı bıraktılar. Film ve dizi izlemeye deva...