Bu Blogda Ara

1 Ağustos 2011 Pazartesi

Şiir Gaspçıları İçin Dava Dilekçesi Örneği

Merhaba şuara. Yıllık tartışmaları bilirsiniz. Her sene belli mevsimlerde sizler yıllık tartışırdınız. Ben de yeni bir imkân sunuyorum. Şiirinizi size sormadan alan bir yıllıkçı için hangi hukuki imkânları kullanabilirsiniz? Aşağıda bir dilekçe örneği var. Bu daha işin başı. Ayrıca FSEK 71’e göre 5 yıl hapis cezası da aldırabilirsiniz yıllıkçılara. 70.000 TL para cezası ve eserlerin toplatılması da cabası. Ama bu son kısımlarda parayı ve itibarı devlet kazanıyo. Gerek yok. Ama isteyene onların da örnek dilekçesini verebilirim. Ben bu dilekçeyi dün mahkemeye verdim. Aynı şeyden müteessir olan varsa bedava avukatlığını da yapabilirim. Yüreğiniz şiirle dolsun canlar.



İSTANBUL FİKRİ VE SINAİ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİNE

DAVACILAR                :
Cihat Duman
Adres: ...........................................
DAVALILAR                :
Hakan Arslanbenzer, Avangard Yayıncılık Ltd. Şti.
Adres: ............................................
KONU                         :
 FSEK Uyarınca Tecavüzün Ref’i, Maddi ve Manevi Tazminat Talebimizden İbarettir
DAVA DEĞERİ             :
5.000 TL

   
          AÇIKLAMALAR
2005 yılından beri şiirilerimi çeşitli dergilerde yayımlamakla birlikte 2010 senesinde çıkarmış olduğum bir adet şiir kitabım vardır. Edebi faaliyetlerimi ise arkadaşlarımla birlikte yayınladığım yeniyazı adlı dergide devam ettirmekteyim. Geçimimi serbest avukatlık yaparak kazanmaktayım. Aylık gelirim …. TL’dir. Davalı Hakan Arslanbenbezer, Türk Şiiri 2010 adlı antolojide daha evvel Sus Dergisi’in …tarihli .. sayısında yayımlanan “Geç Kalkanlar İçin Pazartesi Ağıdı” adlı şiirimi benim muvafakatimi almadan yayımlamıştır.

5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile eser sahibinin çoğaltma, yayma, işleme, temsil gibi mali hakları ve umuma arz, adını belirtme, eserde değişiklik yapılmasını yasaklama gibi manevi hakları koruma altına alınmıştır. Bana ait bir şiirin iznim olmadan kullanılması manevi haklarımı zedelemiştir. Kaldı ki yayım yapan editor bir edebiyatçı ya da sanatçı olmaktan ziyade bir magazin muhabiridir. Edebiyat dünyasındaki çarpık ilişkileri ve sanatçıların özel hayatları üzerinden estetik yargı çıkarımlarıyla kötü bir ün salmıştır. İş bu sebepten dolayı şiirimin davalının yayınında yer alması ile manevi üzüntüm bir kat daha artmıştır.

Özerk bir eser hüviyetinde olan şiirimin “bütünün” ilgili antolojide alması FSEK 35/3 kapsamında “maksadın haklı göstereceği bir nispet dahilinde ve münderecatını aydınlatmak maksadıyla” yapılan bir iktibas değildir. Ayrıca FSEK’in 34/EK maddesine göre yayımlanmış musiki, ilim ve edebiyat eserlerinden ve alenileşmiş güzel sanat eserlerinden, iktibaslar yapılmak suretiyle, eğitim ve öğretim gayesi dışında seçme ve toplama eserler vücuda getirilmesi ancak eser sahibinin izniyle mümkündür.

FSEK m. 68 uyarınca eser, eser sahibinin izni alınmadan basılmış, işlenmiş, temsil edilmişse, izni alınmamış eser sahibi sözleşme yapmış olması halinde isteyebileceği bedelin veya emsal veya rayiç bedel itibariyle uğradığı zararın üç katını isteyebilir. Bu madde uyarınca, izinsiz yayınlanan şiir için şimdilik 1.000 TL talep ediyoruz. Manevi hakların ihlali halinde ise m. 70/1 uyarınca manevi tazminat ödenmesi için dava açılabilir. Manevi haklarımızın ihlali sebebiyle 4.000 TL tazminat talep ediyoruz.

DELİLLER                     : Türk Şiiri 2010, Sus Dergisi ve diğer yasal deliller.
HUKUKİ SEBEPLER     : FSEK, HUMK ve sair ilgili mevzuat.
TALEP SONUCU         : Yukarıda sunulan nedenlerle, fazlaya ilişkin her türlü talep hakkımız saklı kalmak kaydıyla,

FSEK m. 68 uyarınca üç katı tazminat talebime karşılık şimdilik 1.000 TL’nin, olay tarihlerinden itibaren işleyecek reeskont faiziyle birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen tazminine.

FSEK m. 70/1 uyarınca ihlal edilen manevi haklarıma karşılık her 4.000 TL’nin olay tarihlerinden itibaren işleyecek reeskont faiziyle birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen tazminine.

Yargılama giderlerinin, vekalet ücretinin davalılara yüklenmesine karar verilmesini saygı ile arz ve talep ederiz.



                                                                                                                Davacı
                                                    Cihat Duman

1 yorum:

Kuru Otlar Üstüne Üzerine

Yazarın notu: Okuyacağınız yazıda sürpriz bozacak bir yorum bulunmamaktadır. İnsanlar roman okumayı bıraktılar. Film ve dizi izlemeye deva...