Bu Blogda Ara

11 Nisan 2011 Pazartesi

Film-Kerem Topuz

Kerem Topuz’un ilk uzun şeyli filmi “Film”, festival sayesinde tarafımızca az önce izlendi. (Kerem Topuz’un camiamızca daha önce Luindigirra Dergisi aracılığıyla tanındığını ekleyelim.) Bağımsız sinema kategorisinde değerlendirilecek filmde Kemal Mutlu isimli çaylak yönetmen sürekli film çekerken eve bir gün ansızın İzzet gelir. İzzet, Kemal’in ev arkadaşının arkadaşıdır. Kemal’in ev arkadaşının arkadaşı pek sessiz sakin ve çekingen olduğu için adını anmaya değer görmüyoruz.  İzzet hapisten yeni çıkmış martavalları ile gönülleri şenlendiren bir tiptir. İzzet’in gelişi ile zaten filme başlamış olan Kemal İzzet’in şaşkınlığına rağmen çekimi sürdürür. İzzet hapishane anılarını ve gelecekteki planlarını diğer iki kahramanı ve seyirciyi neşelendirerek anlatmaya koyulur. İş teoride kalmaz. Alkolün ve hapların etkisiyle pratiğe dökülür. Kemal ve İzzet kendilerini dışarı atarak çekimlere dışarıda devam ederler. Ve sonunda bir gece kulübünü basarak oradan bir kadın kaçırıp eve getiriler. Gelişen olaylar yerini sonuca ve drama bırakmaya başlar. Birileri ölür.

Kurmaca ile doğaçlamanın karıştığı yerlerde seyircinin de kafası karışır. Yönetmenin de film sonrası açıklamasından anladığımız kadarıyla bir çok diyalog spontane gelişmiştir. Özellikle İzzet rolünü oynayan Özgür Emre Yıldırım’ın fizyonomisi ve yeteneği bal gibi damlar kalbe. Ortalama bir suçluyu mükemmel seviyede yansıtır Yıldırım. Diğer oyuncuların da ondan eksik yanı kalır yoktur doğrusu.

Kemal, filmi aynı zamanda suça sürükleyecek fikrin babasıdır. Kemal’in düşüncesine göre “her insan zaten bir oyuncudur”. Olaylara müdahale etmemek ve seyirciye yansıtmak gerekmektedir. Kemal bu düşünceleriyle filmin anti kahramanıdır. Olayların kontrolden çıkmasına izin verir. Bununla birlikte “yönetmenlik” statüsünü de İzzet’e kaptırır. Elinde silah olan İzzet yönetmen Kemal’i de yönlendirmeye başlar.
Film içinde film. Uçuran şeyler bunlar. 

FİLM | Yönetmen: Kerem Topuz / Oyuncular: Öznur Kula, Özgür Emre Yıldırım, İlker Savaşkurt / Türkiye / 2011 / 35 mm / Renkli / 87’ / Türkçe; İngilizce altyazılı

Film, sıradan hayatlarının rutin gidişatını kabullenmiş, geçmişlerini pek kurcalamayan iki ev arkadaşının geleceğinin bir gece ansızın çalan kapıyla nasıl değiştiğini anlatan bir aksiyon-gerilim. Film çekme hevesiyle amatör bir kamera alan Kemal Mutlu, durmadan çekimler yapmaktadır. Bir gün aynı evi paylaştığı Nuri’nin arkadaşı İzzet çat kapı geliverir. Kemal, sempatik görüntüsünün altında tam bir psikopat olan İzzet’i ilginç bulup hayatını filme almaya karar verir. Bu arada, İzzet, alınmadıkları bir barda olay çıkartır ve oyuncu Öznur Kula’yı rehin alır. Kemal aradığı kadın oyuncuyu da bulmuştur ama filmi hiç beklemediği bir yönde ilerler. (http://film.iksv.org/tr/film/49)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kuru Otlar Üstüne Üzerine

Yazarın notu: Okuyacağınız yazıda sürpriz bozacak bir yorum bulunmamaktadır. İnsanlar roman okumayı bıraktılar. Film ve dizi izlemeye deva...