Bu Blogda Ara

30 Nisan 2011 Cumartesi

1 Kişilik Menemen Tarifi

Malzemeler: Orta boy çelik tava. Teflon tava değil. İki adet orta büyüklükte domates. İki adet büyük boy sivri biber. Bir adet yumurta. Bir diş sarımsak. Tereyağı ve sıvı yağ. Tuz.
Tarif: Biberler büyük büyük doğranır. Menemen bir görsel sanat olduğu ve çorba olmadığı için büyük büyük doğranır. Bu doğranma menemene ayrı bir tat da katar. Yarım yemek kaşığı tereyağı ve aynı ölçüde sıvı yağ tavaya konur ve altı yakılır. Yağ kızınca biberler yağın içine atılır. Bu arada domatesler soyulmaya başlar. Domates soymamak öğrencilik ve tembellik alametidir. Mutlaka soyun ve yetişkin biri olduğunuzu ispat edin. Biberler renk değiştirmeye başlayınca sarımsak atılır. Sarımsak böyle tam kızarmadan doğranan domatesler boca edilir tavaya. [Domatesi doğramış mıydık?] Tahta kaşık ile karıştırılır. Bazı içtihatlara göre bu ilk buluşmada tavanın kapağı kapatılmalıdır ki buhar kaçmasın. Ve menemen sonradan su ilave edilmeyi gerektirmeyecek biçimde sulu olsun. Yağ haricinde suyla da pişsin. Bazı diğer muhalif düşünürler ise kuru menemenden yana olduklarından kapağı kapatmanın zararlı olduğunu düşünürler. Başka işleri yoktur çünkü. Bu arada yemek sürekli burnu ve ağzı gözü yakmayacak biçimde koklanır. Menemene yumurta kırma zamanını en iyi belirten şey kokusu ve rengidir. Menemen pişmeden tadına bakılmaz. Çünkü daha menemen olmamıştır. Halen biber ve domates karışımıdır. Gerekli koku algılandığında yumurta kırılır. Yumurta yumuşak kaşık darbeleriyle hafiten dağıtılır. Yuvarlağın her köşesine eşit dağılması önemlidir. Sonra çorba gibi karıştırma yapılmadan yumurtanın pişmesi beklenir. Yaklaşık 20 saniye sonra ocak kapatılır. (Tuz atmayı gene unuttuk ulan. Tur yumurtadan önce atılır ki tuz da pişsin. Tuzlu pişsin. Tuzlu pişen aş ile piştikten sonra tuz atılan aş arasında fark olur.) Menemene melemen de denmez ayrıca.  Afiyet olur. Her gün olur. 

12 yorum:

  1. :)

    Tava var, domates yok, biber yok, yumurta yok, sarımsak yok, yağ yok, tuz var. Tuzlu tava yapayım ben, tavalı tuz da olur. Makarna tarifi de bekliyorum senden Cihat. Neredeyse kombiyi açıp gazı yiyecektim, kombide de gaz yok. Kesik kuş kafası bir dünya.

    YanıtlaSil
  2. Kaplumbağa Haşlama: İki adet yavru tosbağa, Tava, Tuz, Yağ. Elindekinin değerini bil.

    YanıtlaSil
  3. Cihat eminim sende karpuz dolması tarifi de vardır. Bilahare onu da bekliyoruz:)

    YanıtlaSil
  4. Pirinci haşladıktan sonra iyi oyulmuş karpuzun içine koyar öylece tandıra sürersiniz. Bir müddet (?) piştikten sonra yenir.

    YanıtlaSil
  5. Cihat.

    Yavru tosbağalardan biri -ismi Aday olan- kayıp.

    Sularını değiştirdim gece, sabah baktım, Aday yok. Küçücük evin her yerine baktım, yok, delireceğim. Açlıktan ölecek bulamazsam.

    YanıtlaSil
  6. Ankara'da yavru tosbağalarından Adı Aday olanı kaybeden Genç Şair Cihan, ahmet ile yaşamak zorunda kalmasın. Aday'ı bulanların hayvanlık namına ridvancihat@gmail.com adresine mail atmaları rica olunur. Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. Arkadaşlar siz salak mısınz?? Yaptığınız yorumlara yaptığınız muhabbete bakın memleket senin gibi sanatkara kaldıysa vay halimize

    YanıtlaSil
  8. memin: Şu tarihten beri Blogger'da: Mayıs 2012
    Profil görüntüleme sayısı: - 1

    YanıtlaSil
  9. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  10. Ne edebiyat yapıyon amk Allah'tan menemen sorduk sokik

    YanıtlaSil

Kuru Otlar Üstüne Üzerine

Yazarın notu: Okuyacağınız yazıda sürpriz bozacak bir yorum bulunmamaktadır. İnsanlar roman okumayı bıraktılar. Film ve dizi izlemeye deva...