Bu Blogda Ara

18 Ocak 2011 Salı

Fakat Uğur Bey O Derin Bir Tutku

Sorulu cevaplı bir test yapalım mı sevgicikli okuyucuklarım?
İlhami Algör kimdir?
İlhami Algör yaşayan en büyük romancıdır. İlhami Algör çoksatar mı? Satmaz. Ama az da satmaz.
İlhami Algör’ün Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku adlı romanı güzel midir?
Çok güzeldir, iyidir, saftır, eğlencelidir, mükemmeldir. Bunu bilen bilir mi? Bilen bilir. Herkes bilmez.
İlhami Algör’den alıntı yapabilir misin? Hani birilerine örnek olsun, öğrensinler bu işleri?
Yaparım:
“Önce kitabın kalınlığı konusunda konuşmamız gerekiyor usta” dedim kediyi yok sayarak, “ince kitap ucuz oluyor, ucuz kitap dağıtımcının ilgisini çekmiyor. Dağıtımcılar ellerinde daha kalın şeyler tutmak istiyorlar. Ayrıca ince kitaplar elden ele dolaşarak okunduğundan daha az satıyor. (Abayım Beni Nezahat ile evlendir, İlhami Algör, MK, 2006)
Uğur Vardan geçtiğimiz günlerde Radikal Kültür Sanat sayfasında bir filmi ele alırken filmin içinde Müzeyyen adlı bir karakter oynadığından olsa gerek yazısının başlığını “Fakat, Müzeyyen Bu derin Bir Mevzu” olaraktan atmış. Linke basmak serbest. (http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalEklerDetayV3&ArticleID=1036270&Date=13.01.2011&CategoryID=41)
Önce iyi ihtimalleri değerlendirelim. Uğur Vardan bu ifadenin nerden gelip dimağına yapıştığını anlamayabilir. (Burda google’da araştırma ihtimalini göz ardı edelim mi, edelim. )
Belki de Uğur ile İlhami iyi arkadaşlardır.
Uğur Vardan ilgili eseri kült kategorisine koyup herkesin oradan İlhami Algör’e gideceğini bilir. (Bu da biraz kasıyor.)
Ve kötü ihtimal. Uğur Vardan kendini kurnaz sanıyor olabilir. Nedir? Mesele nedir? Biz istediğimiz eserden, yazardan isim belirtme zahmetine katlanmadan/kendimiz mavra yapıyormuşuz gibi davranma hakkına sahibiz. Biz gasteciyiz. Satıcıyız biz. Yiyici (okuyucu) değiliz. Burada yapılması gereken başlığın, kurmaca bir kitap adından esinlenerek oluşturulduğunun küçük bir dipnotçukla belirtilmesiydi.

Albayım, beni Nezahet’ten boşandır. Millete de biraz etik ver. Senin etik hazinelerin geniştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kuru Otlar Üstüne Üzerine

Yazarın notu: Okuyacağınız yazıda sürpriz bozacak bir yorum bulunmamaktadır. İnsanlar roman okumayı bıraktılar. Film ve dizi izlemeye deva...